Matangi kwartet concert

Matangi kwartet & Nikola Meeuwsen

18 maart 2023

Pianokwintet

De combinatie strijkkwartet en piano is in de muziekgeschiedenis niet heel veel gebruikt. Schumann schreef in elk geval een prachtig werk daarvoor, zijn kwintet in Es op. 44. In Jisp wordt het gespeeld, met werken van Schumann, Mendelssohn en Beethoven. Bekijk het programma. 

Veelzijdig ensemble

Matangi is in de tweeëntwintig jaar van zijn bestaan uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. De vier musici zijn stuk voor stuk zelfstandig en eigenzinnig. Nikola Meeuwsen is drie jaar jonger dan het kwartet, maar heeft al een indrukwekkende staat van dienst. Dat belooft wat!

“De vier meiden (dat betekent ‘ragazze’) hebben de sleutels tot het lastige en veelzijdige Bartók-universum in handen: passie, precisie en een sterk gevoel voor kleur en structuur.”

Volkskrant I 2019

Het Matangi kwartet speelt:

Beethoven, Mendelssohn Bartholdy, Schumann
Bekijk het programma.

Baanbrekende uitstapjes

Sinds de oprichting, in 1999 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het conservatorium van Rotterdam, heeft het kwartet zich nooit beperkt tot één muziekstijl. Het is steeds nieuwe avonturen aangegaan, van klassiek tot jazz en van dance tot pop.

De Matangi’s deelden het podium met klassieke topmusici zoals Maarten Koningsberger, Tania Kross, Paolo Giacometti, Severin von Eckardstein, Quatuor Ébène. Maar zij waagden zich ook aan cross-over-projecten, met onder meer cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, met bandoneonspeler Carel Kraayenhof, met jazztrompettist Eric Vloeimans en pianist Martin Fondse, jazzpianist Michiel Braam, DJ Kypski, jazzvocalisten Mathilde Santing en Ruben Hein en singer-songwriters Lori Lieberman en Tom McRae.

Met zulke baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek weet Matangi een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet.

Eigen festival

Met het eigen (Un)heard Music Festival, jaarlijks in Den Haag, verrassen de Matangi’s luisteraars met muziek die zij vaak nog helemaal niet kennen. Werken die ten onrechte zelden of nooit te horen zijn op het Nederlandse concertpodium zetten zij in de schijnwerpers, en ze leggen ook dwarsverbanden met bekender repertoire.

Karsten Kleijer (altviool)
Dmitry Ivanov (viool)
Arno van der Vuurst (cello)
Maria Paula Majoor (viool)

Concerten 2023-2024

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief! 

Je ontvangt een mail om de inschrijving te bevestigen.