Concerten bij Kaarslicht piano

CONCERTEN BIJ KAARSLICHT
Midden in het pittoreske dorp Jisp, tussen de weilanden en de Zaanse huizen, ligt de Hervormde Kerk van Jisp. Hier komen al ruim 35 jaar liefhebbers van klassieke muziek tijdens de wintermaanden bij elkaar. Jong en oud, uit de stad of een naburig dorp, iedereen komt genieten van de warme sfeer en de eersteklas muziek, uitgevoerd door gerenommeerde musici en aanstormend talent uit binnen- en buitenland.

Grote namen
In het verleden traden grote namen als Emmy Verhey, Rian de Waal, Pieter Wisplewey en Jaap van Zweden op bij de Concerten bij Kaarslicht. Tegenwoordig is de kwaliteit onverminderd hoog met optredens van gelauwerde musici als Lavinia Meijer, Ronald Brautigam, Liza Ferschtman.

Wij organiseren elk winterseizoen concerten met repertoire uit veelal de Romantische periode, met uitstapjes naar de Renaissance en de Barok. We streven ernaar een rijk en gevarieerd programma te bieden. Bekijk het programma van dit jaar.

Unieke ambiance
In het kerkje van Jisp is de afstand tussen musici en bezoekers klein. Dit creëert een bijzondere, intieme sfeer, wat een bezoek tot een unieke ervaring maakt, zowel voor de bezoekers als voor de musici. Die musici geven regelmatig extra informatie en hun persoonlijke motivatie over het gekozen repertoire, waardoor je als bezoeker dubbel geïnspireerd naar huis gaat. Daarbij staat de kerk bekend om haar uitstekende akoestiek.

Al ruim 35 jaar kwaliteit
Het eerste Concert bij Kaarslicht met beroepsmusici was alweer in 1979. De aanleiding was een verzoek van de Gemeentesecretaris of er niet meer activiteiten in de kerk konden plaatsvinden. Zo geschiedde. Herman Krebbers trad op en vele grote namen zouden volgen. De Stichting Concerten bij Kaarslicht was geboren en de organisatoren van het eerste uur zijn nog steeds betrokken. De verhalen die zij je kunnen vertellen…..

Kerk Jisp Large e mail view

DE JISPER KERK
Kroonluchters met echte kaarsen, beschilderde panelen in authentieke kleuren en een zerkenvloer voorzien van prachtige decoraties en inscripties: bij binnenkomst in dit lieflijke kerkje waan je je in een andere tijd.

De huidige kerk stamt uit 1822 en is destijds in de plaats gekomen van een veel grotere. De oorspronkelijke laatgotische kerk werd rond 1542 gebouwd. Zowel de inventaris als de zerkenvloer van de oude kerk zijn gelukkig hergebruikt in de huidige kerk.

Tot het interieur behoren onder andere de eikenhouten preekstoel, een uit 1667 daterend doophek, waarop men als allegorische figuren de drie theologische deugden Geloof, Hoop en Liefde aantreft, en de eiken banken voor de kerkenraadsleden die voorzien zijn van sierlijk houtsnijwerk op panelen en deurtjes.

Bijzondere vloer
De vloer van de kerk bestaat uit meer dan honderd grafzerken, gemaakt van een donkere, harde steensoort en voorzien van prachtige decoraties en inscripties met de namen van burgemeesters, commandeurs van walvisvaarders en olieslagers.
Het verhaal achter de zerken vormt een interessante kennismaking met de rijke historie van Jisp en de Zaanstreek en is doel van menige excursie.

Ook geschikt voor andere gelegenheden
De kerk van Jisp is eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken. Een plaatselijke commissie beheert de kerk. Door de bijzondere sfeer is de kerk ook geschikt voor het houden van een huwelijksceremonie, diner, feest, of een ander samenzijn.

Lees de uitgebreide geschiedenis van de kerk en de huurmogelijkheden op de site van De Jisper Kerk.

ANBI-STATUS
De Concerten bij Kaarlicht worden georganiseerd door de Stichting Het Jisper Concert. De officiële gegevens van de stichting staan hieronder vermeld.

 • Stichting Het Jisper Concert, Concerten bij Kaarslicht
 • Contact via redactie@concertjisp.nl of 0299-421808
 • RSIN / fiscaal nummer ANBI: 8020838
 • Conform inschrijving KvK: Stichting Het Jisper Concert, Zaandammerstraat 76, 1531 DS Wormer
  Contactpersoon: C.M. Burger, penningmeester
 • De bestuursleden zijn:
  F.W. Louwersheimer, voorzitter
  W.G.F. Hupkens van der Elst, secretaris
  S. van der Haas, penningmeester
  I. Rinkes, lid
  C.A.A.M. Dolné, lid
  P. Zijp, lid
  M.D.T. Hemminga, lid

Doelstellingen van de Stichting
In artikel 2 van de statuten staat vermeld: “De Stichting heeft ten doel het organiseren van culturele evenementen in de Hervormde Kerk te Jisp, met name het organiseren van concerten en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords”.

De ruimte die ons ter beschikking staat, namelijk de Hervormde Kerk in Jisp, leent zich uitstekend voor een breed scala aan kamermuziekvormen. Het streven van het bestuur is, dat de kwaliteit van het gebodene goed moet zijn en gebracht moet worden door musici van naam.

Bij de programmering voor de komende twee jaar streven wij naar bepaalde thema’s, bijvoorbeeld Russische muziek, het centraal stellen van een componist of bewerkingen van symfonische werken van Kamermuziek.

Een verslag van de uitgeoefende activiteiten
Reeds meer dan 25 jaar organiseert de Stichting Concerten bij Kaarslicht elk seizoen 8 concerten, die in het teken staan van kamermuziek.

Deze concerten worden altijd gegeven door gerenommeerde musici. In de loop der jaren zien we, dat musici na verloop van enkele jaren het geweldig vinden om wederom in Jisp op te treden.

Beloningsbeleid
Alle voorkomende werkzaamheden, die horen tot de organisatie van de concerten, geschiedt door de bestuursleden op vrijwillige basis en zonder vergoeding.

Financiële verantwoording
De stichting moet scherp op kosten letten mede vanwege de steeds terugkerende huur van een piano. Toch lukt het de stichting ieder jaar om de begroting rond te krijgen. We ontvangen jaarlijks subsidie van de gemeente Wormerland en doen geregeld een beroep op het Fonds voor kleine Podia. Het komt ook voor dat we een particuliere donatie ontvangen.

Jisp exterieur 142Mb Large e mail view 1

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief! 

Je ontvangt een mail om de inschrijving te bevestigen.