Cordevento

Cordevento

20 november 2021

Tovenaar op de fluit

Erik Bosgraaf (fluit), Izhar Elias (barokgitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel)  brengen een verrassend programma met muziek uit de Lage Landen op instrumenten uit de tijd van Vermeer. Erik Bosgraaf is een tovenaar met zijn blokfluit. Hij neemt de luisteraar steeds weer mee naar nieuwe werelden. We laten ons graag mee nemen naar Nederland in de zeventiende eeuw.

Barokke kunstmuziek

Cordevento (Cord’&Vento, snaren en wind) werd opgericht in 2006 door Erik Bosgraaf, Alessandro Pianu en Izhar Elias. Het doel was duidelijk: om de virtuoze muziek van de 17e eeuw nieuw leven in te blazen. Deze muziek, die zich vaak op het breukvlak van de populaire muziek en de kunstmuziek bevindt, nodigt uit om het notenbeeld te overstijgen en spirit van de muziek te vinden.

Maak kennis met de 17e eeuwse componisten en bekijk het programma.

Le Plaintif is een prachtplaat, die juist nu woordloos troostend is.

Peter van der Lint I Trouw

januari 2021

Cordevento speelt o.a.:

Padbrué
Synphonia in Nuptias Joannis Everswyn et Luciae Buys

Kempis
Symphonia

De Vois
Fantasia
Brande Yrlant

Sweelinck
Fantasia Chromatica

Bekijk het volledige programma

Wereldwijd bekend

Deze frisse benadering heeft wereldwijd zijn vruchten afgeworpen. Ze spelen als trio in de belangrijkste Europese concertzalen en oude muziek festivals zoals het Konzerthaus Wenen, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlijn, Birmingham City Hall en het Holland Festival Oude Muziek Utrecht. Ook buiten Europa treedt het trio regelmatig op, met concerten in o.a. Rusland, Zuid-Korea, Hong-Kong en Taiwan.

Als solist wonnen de leden van het trio verschillende prijzen zoals de Nederlandse Muziekprijs, de Borletti-Buitoni Trust Award en de Grachtenfestivalprijs. Naast de activiteiten als trio bestaat het ensemble ook in een grotere vorm met de barokstrijkers Zefira Valova, Ivan Iliev, Zdenka Prochazkova en Linda Mantcheva.

Nederlandse muziek uit de tijd van Vermeer

In de 17e eeuwse Lage Landen was een rijk cultureel leven. Beroemde schilders uit deze gouden eeuw waren Rembrandt en Vermeer. Op veel schilderijen van Johannes Vermeer zijn musicerende burgers afgebeeld, zoals de ‘gitaarspeelster’ en de ‘virginaalspeelster’. Maar hoe zou de muziek van deze schilderijen nu geklonken hebben? Kom luisteren naar ‘popmuziek van de 17e eeuw op zaterdag 20 november 2021.

Concerten 2023-2024

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief! 

Je ontvangt een mail om de inschrijving te bevestigen.