Van Swieten Society concert noord holland 01 1080x375 1

VAN SWIETEN SOCIETY

21 december 2019

Het is tweehonderd jaar geleden dat Clara Schumann (1819) geboren werd. Clara was een uitzonderlijk talent dat zich goed standhield in een door mannen gedomineerde wereld.  De Van Swieten Society heeft bewondering voor deze vrouw en brengen haar composities graag aan het voetlicht.

De muzikale salons van Clara Schumann werden bezocht door de beste musici ter wereld. Omdat we er zelf helaas niet bij konden zijn, brengt de Van Swieten Society zo’n soirée tot leven bij de Concerten voor Kaarslicht. Luister naar twee fragmenten.

Van Swieten Society speelt

‘Clara, de geniale weduwe’
Liederen en kamermuziek van Clara Schumann omlijst door werken van Robert Schumann, Joseph Joachim en Johannes Brahms

Bekijk het uitgebreide programma.

Cold-case team in de muziek

De Van Swieten Society wijdt zich al sinds de laatste jaren van de vorige eeuw jaar aan klassieke en romantische kamermuziek uit de periode 1760-1850. Daarbij streeft de VSS naar een authentiek geluid in de beste zin van het woord. Om dat te bereiken spelen de musici op oude instrumenten of kopieën daarvan, en maken zij veel studie van de uitvoeringspraktijken uit de tijd waarin het repertoire geschreven is. Dat leidt tot verrassingen, die de VSS de bijnaam ‘cold-case team in de muziek’ heeft opgeleverd.

De cd’s die de VSS heeft uitgebracht werden gunstig ontvangen, niet alleen vanwege de kwaliteit van het spel, maar niet minder vanwege de ontdekking van werken en componisten die meer dan zij verdienden in het vergeetboek zijn geraakt.

Het ensemble

Het ensemble, dat in verschillende samenstellingen optreedt, heeft zich genoemd naar de Nederlandse diplomaat en muziekliefhebber uit de achttiende eeuw Gottfried van Swieten. Hij is bekend als vriend en inspirator van Haydn, Mozart en Van Beethoven.

Francine van der Heijden sopraan, Heleen Hulst viool, Diederik van Dijk cello, en Bart van Oort, pianoforte, behoren tot de internationale top van het muziekleven. Ze zoeken met hun rijke podiumervaring en grote kennis van de uitvoeringspraktijk naar het originele geluid en de speelwijze van toen. Hun programma’s zijn altijd een combinatie van bekend en onbekend, van evergreens en ten onrechte vergeten meesters.

Bewonderd door Brahms

In het programma staat Clara Schumann centraal. Dat zij meer was dan ‘de vrouw van’ is steeds meer bekend. Zij genoot in haar tijd grote faam en werd o.a. door Brahms geëerd en bewonderd om haar pianistiek, haar prachtige composities en haar innerlijke kracht. Lees meer over haar leven.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief! 

Je ontvangt een mail om de inschrijving te bevestigen.