Lenneke Ruiten

Lenneke Ruiten & Thom Janssen

25 september 2021

Van opera naar liedrepertoire

De liedkunst mag niet ontbreken in een kamermuziek serie. Lenneke Ruiten heeft bij ons in het verleden indruk gemaakt met de Schotse liederen van Beethoven. Na jarenlang vooral in opera’s te hebben gezongen, keert ze weer terug naar het liedrepertoire.  Wij bieden haar graag een podium.

Micro-opera’s?

Als één genre typerend is voor het tijdperk van de Romantiek is het wel het lied. Natuurlijk, Schubert en Schumann kent iedereen, maar nagenoeg elke belangrijke componist uit de negentiende eeuw heeft een schat aan liederen nagelaten. Soms zijn het strofische liederen – een aantal coupletten met dezelfde melodie – maar dikwijls betreft het ook doorgecomponeerde liederen, soms zelfs uitmondend in micro-opera’s voor één solist.

Bekijk het programmam lees de liedteksten en leer de componisten kennen.

Lenneke Ruiten inspired respect for her unflinching physicality, particularly in a very surprising final tableau – no spoilers – and sang her music with crystalline tone and selective use of vibrato.

juni 2021 I Operatraveller.com

Lenneke Ruiten zingt:

Grieg 
Liederen opus 48

Stephan
Ich will Dir singen ein Hohelied

Berg
Sieben frühe Lieder

Chausson
Opus 13
Chanson Perpetuelle

Duparc
Invitation au voyage
Soupir
Phydilé

Rachmaninov
Oh, never sing to me again
The little Island
Spring waters

Lees meer over de componisten.

Internationale faam

De sopraan Lenneke Ruiten won in 2002 tijdens het Internationaal Vocalisten Concours de eerste prijs, de pers- en de publieksprijs. De Nederlandse sopraan is te horen in alle belangrijke Mozartrollen (o.a. Konstanze, Fiordiligi, Donna Anna, Giunia) in theaters als La Scala (Milaan), Salzburger Festspiele, Staatsoper Stuttgart, La Monnaie Brussel, New York Mostly Mozart en het Muziektheater. Daarnaast zong zij o.a. Zerbinetta en Sophie (Richard Strauss) en het Sluwe Vosje (Janácek). Recentelijk was zij te horen als Lucia in Lucia di Lammermoor in Lausanne.

Zij werkt op alle grote podia met dirigenten als Zubin Mehta, Marc Minkowski, Emmanuelle Haïm, Jesus Lopez Cobos en John Eliott Gardiner.  

Specialist in liedbegeleiding

Thom Janssen studeerde piano bij Jaap Spaanderman, Jan Wijn en Herman Uhlhorn. Hij specialiseerde zich in liedbegeleiding bij Rudolf Jansen, Martin Isepp en Helmut Deutsch. Daarnaast studeerde hij aan het Franz-Schubert-Institut in Baden bei Wien, nam deel aan de internationale Schubert masterclass van Robert Holl en werd uitgenodigd voor een studie aan de Academie Musicale de Villecroze in Zuid-Frankrijk. Verder begeleidde hij masterclasses van Elly Ameling, Hans Hotter, Walter Berry en Wolfgang Holzmair. Als solist is Janssen te horen in solorecitals en met diverse ensembles en orkesten. Als begeleider trad hij op tijdens gerenommeerde concoursen als het Elisabeth Concours te Brussel, het Mozarteum Wettbewerb in Salzburg en het ARD-Wettbewerb te München. Thom is regelmatig te gast op diverse festivals en heeft opnames gemaakt voor radio en tv. Thom zit regelmatig in jury’s van pianoconcoursen als het Steinway-concours en het Petrov-concours.

Concerten 2023-2024

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief! 

Je ontvangt een mail om de inschrijving te bevestigen.