Cappella Pratensis
17 december 2022
Vocaal ensemble
Cappella Pratensis werd in 1987 opgericht en het staat nu onder de artistieke leiding van zanger en dirigent Stratton Bull. Het kleine koor is gespecialiseerd in de muziek van Josquin Desprez (= Pratensis) en andere polyfonisten uit de 15e en 16e eeuw. Het ensemble brengt doorlopend uitvoeringen met eigen programma’s en originele interpretaties. Zoals in de Renaissance gebruikelijk, staan de zangers vaak rond een centrale muziekstandaard. Hoe ‘kerst’ wil je het hebben?
Kom in de kerstsfeer
Zo vlak voor kerst, hebben wij gekozen voor een kerstprogamma. Een selectie (5 zangers) van het vocale ensemble Cappella Prantensis zingt Missa Ecce ancilla Domini van Guillaume Dufay. Lees meer over het programma.
De sfeer in de kerk is altijd bijzonder tijdens deze speciale kerstconcerten. De kaarsen die branden in de kroonluchters, de kerstversiering en het publiek dat zich verheugt op het concert.
“De helder en strak gezongen lijnen van Cappella Pratensis zijn betoverend. Gehypnotiseerd word je door het vervlechten der stemmen in polyfone notenweefsels“.
Cappella Pratenis zingt:
De Adem uit de hemel,
Guillaume Dufay – Missa Ecce ancilla Domini, gregoriaans uit de Bossche Koorboeken, kerstliederen
Lees meer over de liederen en Guillaume Dufay.
Bijzonder ensemble
Het vocale ensemble Cappella Pratensis specialiseert zich in de polyfone meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw, in het bijzonder uit de Lage Landen. Staand rond een centrale muziekstandaard of projectiescherm zingt het ensemble uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken, dus rechtstreeks uit de bron. Concerten worden grondig voorbereid en wetenschappelijk onderbouwd. Daarbij werkt Cappella Pratensis nauw samen met de Alamire Foundation, Internationaal centrum voor de studie van Muziek in de Lage Landen (Universiteit van Leuven).
Bekend in binnen- en buitenland
Naast reguliere concerten in Nederland en België is Cappella Pratensis te horen op toonaangevende internationale festivals en podia in Frankrijk, Portugal, Duitsland en de de Verenigde Staten. Het ensemble realiseerde en realiseert ook cd-opnamen, bekroond met lovende perskritieken en onderscheidingen (waaronder de Diapason d’Or en de Prix Choc).
In 2016 bracht de Cappella samen met het Nederlands Kamerkoor in acht concerten de wereldpremière van de dubbelpolige uitvoering van Missa Unitatis, gecomponeerd in 2008 door Anthony Pitts (*1969) in een uniek samenwerkingsverband met koren in Antwerpen, Breda, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Helmond. Ook trad het op tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht en gaf het vijf concerten “Kerst met Josquin’ in het Seizoen Oude Muziek.
Cappella Pratensis deelt haar visie op en benadering van de vocale polyfonie met professionals en amateurs in masterclasses, met multimedia presentaties, en ook in een week durende Summerschool die jaarlijks in het kader van Laus Polyphoniae in Antwerpen plaatsvindt. In een structurele samenwerking met de universiteiten van Leuven en Oxford worden alle muziekhandschriften van het atelier van Petrus Alamire ontsloten en geschikt gemaakt voor ook andere musici en voor musicologen.
De zangers
Stratton Bull, Tim Braithwaite – superius
Korneel Van Neste – contratenor
Peter de Laurentiis – tenor
Marc Busnel – bassus
Artistieke leiding: Stratton Bull
Lees meer over de zangers op de site van Cappella Pratensis.