Vier verbonden componisten
Mozarts beroemde Hobokwartet KV 370 is een van de meest bijzondere kamermuziekwerken die hij naliet. Maar ook tijdgenoten van Mozart hebben prachtige muziek voor de combinatie hobo en strijktrio gecomponeerd. Pauline Oostenrijk en The Hague String Trio laten graag horen wat voor moois er op dit gebied allemaal te genieten valt. Bekijk een video.
Pauline Oostenrijk vertelt tijdens het concert over de levens van de minder bekende componisten op het programma en hun relatie tot Mozart.
Zo genieten we deze avond van muziek die ongeveer uit een zelfde tijdperk komt en daarmee een zekere overeenkomst vertoont. We hoeven geen sprongen door de tijd te maken. We blijven geriefelijk in dezelfde stijlperiode. Bekijk het programma en lees meer over de componisten.
The Hague String Trio laat luisteraars in trance achter.
Intensieve vertolking …. die je …bij de strot grijpt.
Meesterlijk….Wat een sfeercontrasten.
Kamermuziekliefhebbers mogen zich deze kans niet laten ontgaan.
Adembenemend.
Het instrument van de melancholie
Pauline Oostenrijk is de Nederlandse ambassadrice van de hobo, het instrument van de melancholie. Pauline heeft in Jisp al meerdere malen de unieke klank van haar instrument laten horen. In elk concert vertelt ze over de werken, de uitdagingen bij het spelen en het plezier van het muziek maken.
The Hague String Trio was ook al eerder te gast bij ons. Het ensemble is opgericht in 2006 en bestaat uit Justyna Briefjes (viool), Julia Dinerstein (altviool) en Miriam Kirby (cello). Lees meer over dit trio.
Er zijn nog kaarten voor dit concert op 18 januari! Reserveer.
Programma
The Hague String Trio & Pauline Oostenrijk
Bach
Hobokwartet in Bes
Mozart
Allegro voor strijktrio in G, K. Anh. 66 (K.562e)
Kramář
Hobokwartet Nr. 1 in C
Pauze
Cannabich
Hobokwartet in Bes
Mozart
Hobokwartet in F, KV 370
Luister anders naar het concert
Kennis over de componisten en de stukken, maken dat je anders luistert naar de muziek. Kees Hordijk heeft wederom tal van interessante weetjes en boeiende details bij elkaar gezocht. Nieuwsgierig? Lees bijzondere details over deze componisten en hun composities.
Onderstaande tekst is geschreven door Kees Hordijk.
Johan Christiaan Bach
Hobokwartet in Bes
Johann Sebastian Bach had tien kinderen. Van die tien waren er zes jongens (op een vrouwelijke Bach die componeert hoeven we helaas niet te rekenen). Vier van die zes werden componist, en zeker twee van hen groeiden uit tot muzikale giganten van hun tijd. Dit concert luisteren we naar werk van de de jongste zoon; Johan Christiaan Bach, geboren in 1735.
Hij werd op zijn 19e organist in de kathedraal van Milaan en bekeerde zich in die tijd tot het rooms katholieke geloof. Niet vreemd in een land wat in zijn geheel rooms katholiek is. In 1762 verhuist hij naar Londen en heeft daar een succesvolle carrière tot aan zijn dood in 1782.
Bevriend met Mozart
Wanneer Mozart in 1765 in Engeland verblijft raken de beide componisten bevriend met elkaar. Mozart is dan pas 9 jaar oud. Mozart kijkt op tegen de zoveel oudere en succesvolle Christiaan Bach. Hij bewondert de werken van Bach en maakt er bewerkingen van. Johan Christiaan is op dat moment de beroemdste componist in Londen. Zijn muziek is heel wat wereldser dan die van zijn broers die vooral religieuze muziek schrijven. Zo componeert hij ook enkele opera’s.
Samenspel
De muziek die we vanavond horen is vooral bijzonder vanwege het samenspel van een strijktrio en een hobo. Het is het enige werk wat Johan Christiaan voor een dergelijk ensemble schreef. Opvallend is het hoge hemelse geluid van de hobo wat prachtig aansluit bij de drie strijkers. Zeker wanneer ze unisono spelen.
We horen ook hoe de zoon het contrapunt van zijn vader achter zich heeft gelaten. Het samenspel klinkt harmonieus en saamhorig. Het kwartet bestaat slechts uit twee delen. Allegro en Rondo Grazioso.
Johann Cannabich
Wikipedia vermeldt over deze componist het volgende.
Johann Cannabich (1731 –1798) behoort tot de belangrijkste leden van de Mannheimer Schule. Met zijn leraar Johann Stamitz wordt hij beschouwd als wegbereider van het Weens classicisme. Hun verdienste in de muziekgeschiedenis is de “ontdekking” van de zelfstandige groepen van blazers in de orkestrering van symfonieën, balletmuziek en opera’s. Mozart woonde in München een tijd bij Cannabich in en gaf diens dochter Rosa pianoles. Mozart schreef over Cannabich: Ehrlicher, braver Mann en bester Direktor. Als componist schreef Cannabich onder meer twintig balletten en zeventig symfonieën.
František Vincenc Kramář
Wikipedia vermeldt over deze componist het volgende.
František Vincenc Kramář (1759 – 1831) was een Moravisch componist, muziekpedagoog, kapelmeester en organist. In Wenen en in het buitenland werd zijn naam van het Tsjechische Kramář in Franz Krommer veranderd. Als componist schreef hij meer dan 300 werken, waaronder meer dan 100 strijkkwartetten, missen en gewijde muziek.
Wolfgang Amadeus Mozart
Hobokwartet in F
Mozart schrijft dit kwartet in 1781. Hij is dan 25 jaar oud. In München ontmoet hij de virtuoze hoboïst Ramm die zoveel indruk op hem maakt dat hij muziek wil schrijven voor de hobo. Een aantal verbeteringen aan het instrument hebben de hobo een hoger bereik gegeven en dit wordt onmiddellijk door de solisten uitgebuit. In de algehele opwinding rond deze virtuoos schrijft de nog jonge Mozart zijn prachtige hoboconcert opus 370
Het concert eist de nodige virtuositeit om het tot een goed einde te brengen. Hier en daar lijkt het kwartet meer op een hoboconcert waarbij de strijkers voor wat begeleiding zorgen. Maar even verderop is er dan weer sprake van een evenwichtig samenspel van vier musici. Slechts drie delen telt dit kwartet waarbij het middendeel een zekere bedachtzaamheid laat horen.
Al met al is dit hoboconcert door de tijd heen buitengewoon bekend en geliefd geworden. Als je bedenkt dat Mozart slechts 25 jaar oud is als hij het componeert is dat toch heel bijzonder.