Calefax Rietkwintet

Calefax Rietkwintet

13 maart 2021

Afgelast

Calefax staat bekend om virtuoze en verrassende bewerkingen van klassieke muziek. Bekende muziek klinkt vertrouwd en toch volstrekt anders. Hieronder worden ze beschreven als een klassiek ensemble met de uitstraling van een pop band. We laten ons graag weer verrassen.

 

 

Calefax speelt

Janáček
In de mist
Satie
Danses de travers
Debussy
Préludes
Karg-Elert
A Cycle of Eight Short Pieces Op. 154
Pijper
2  Sonatines
Weill
Dreigroschensuite

Hoe zij Rameau’s Suite La Triomphante speelden, was een extreem enthousiasmerend vertoon van geblazen acrobatiek, zangerigheid en ritmische snedigheid.

NRC I januari 2020

Een eeuw geleden

Het programma voor het concert van dit alom bejubelde kwintet draagt als motto: ‘EEN EEUW GELEDEN’, een muzikaal portret van het roerige Europa in de jaren tien, twintig en dertig. Het begin van de twintigste eeuw was een tijd van grote verandering. De industriële revolutie had diepe voren getrokken in de West-Europese maatschappij.

De middenklasse floreerde en eiste zijn plek op in de politiek, kunst en cultuur. Reizen werd steeds gemakkelijker en culturen begonnen elkaar wereldwijd te beïnvloeden. De eerste koloniën eisten zelfstandigheid, wat politieke aardverschuivingen teweegbracht en zelfs – indirect – leidde tot de Eerste Wereldoorlog. In de kunst voltrok zich een revolutie: in de beeldende kunst werd figuratief werken ingeruild voor expressionisme en abstractie en de tonaliteit in de klassieke muziek werd afgedankt. Hoe hield een componist zich hierin staande? Dat laat Calefax ons horen aan de hand van werken van Debussy, Janáček, Satie, Karg-Elert en Weill.

Al 35 jaar een hecht ensemble

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

De leden zijn:
Oliver Boekhoorn, hobo
Ivar Berix, klarinet
Raaf Hekkema, saxofoon
Jelte Althuis, basklarinet
Alban Wesly, fagot

Concerten 2020-2021

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief! 

Je ontvangt een mail om de inschrijving te bevestigen.