Calefax

Calefax Rietkwintet

23 oktober 2021

Klassieke pop band?

Calefax staat bekend om virtuoze en verrassende bewerkingen van klassieke muziek.  Bekende muziek klinkt vertrouwd en toch volstrekt anders. Ze worden beschreven als een klassiek ensemble met de uitstraling van een pop band. We laten ons graag weer verrassen. Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. 

Al 35 jaar een hecht ensemble

Al meer dan drie decennia houden deze vijf rietblazers in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

Hoe zij Rameau’s Suite La Triomphante speelden, was een extreem enthousiasmerend vertoon van geblazen acrobatiek, zangerigheid en ritmische snedigheid.

NRC I januari 2020

Calefax speelt “Love actually”

Bach
Capriccio BWV 992
Granados
Goyescas: Quejas, o la maja y el ruiseñoranses de travers
Janáček
Kreutzersonate
Jeths
Ishq
Fauré
Dolly-suite opus 56
Debussy
L’Isle joyeuse

Lees meer over de componisten en bekijk het uitgebreide programma

CD met hoogste waardering

Het programma voor het concert van dit alom bejubelde kwintet draagt als motto: EEN EEUW GELEDEN’, een muzikaal portret van het roerige Europa in de jaren tien, twintig en dertig. Het begin van de twintigste eeuw was een tijd van grote verandering. De industriële revolutie had diepe voren getrokken in de West-Europese maatschappij.

De middenklasse floreerde en eiste zijn plek op in de politiek, kunst en cultuur. Reizen werd steeds gemakkelijker en culturen begonnen elkaar wereldwijd te beïnvloeden. De eerste koloniën eisten zelfstandigheid, wat politieke aardverschuivingen teweegbracht en zelfs – indirect – leidde tot de Eerste Wereldoorlog. In de kunst voltrok zich een revolutie: in de beeldende kunst werd figuratief werken ingeruild voor expressionisme en abstractie en de tonaliteit in de klassieke muziek werd afgedankt. Hoe hield een componist zich hierin staande? Dat laat Calefax ons horen aan de hand van werken van Debussy, Janáček, Satie, Karg-Elert en Weill.

Gepassioneerde blazers

De leden van het Calefax Rietkwintet zijn:

Olivier Boekhoorn, hobo
Raaf Hekkema, saxofoon
Bart de Kater, klarinet
Jelte Althuis, basklarinet
Alban Wesly, fagot

Concerten 2023-2024

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief! 

Je ontvangt een mail om de inschrijving te bevestigen.