Berlage Saxophone Quartet concert noord holland 080x375 1

Berlage Saxophone Quartet & Jan Brokken

23 november 2019

UITVERKOCHT

Een bijzondere combinatie; muziek en lezing. De verhalen van scherpdenker Jan Brokken gaan hand in hand met muziek over zoektochten naar vrijheid.

‘Maar als men de geschiedenis niet levend kan maken, […] dan zal zij altijd abstract blijven…’ Deze zin komt uit een motto voorin het boek Baltische Zielen van Jan Brokken. Dat ‘levend maken’ kan Brokken als geen ander.

Aangrijpende werken van Schulhoff, Sjostakovitsj, Pärt, Eisler en van de Koerdische componist Hawar Tawfiq, verwoorden de klank van deze zoektocht.

 

Het Berlage Saxophone Quartet speelt

Moesorgski
Scherzo in cis

Schulhoff
Alla tarantella uit ‘Fünf Stücke für Streichquartett’

Tawfiq
De tocht (2017)

Pärt
Fratres

Sjostakovitsj
Strijkkwartet nr. 8 in c opus 110

Eisler
Allegro uit ‘Orchestersuite nr. 6 opus 40’

Lees wat deze componisten gemeen hebben.

Ik ben gek op Sjostakovitsj, en heel benieuwd naar de Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq. Een avond die een hoogst actuele thematiek verbeeldt in klank en woord.

Wim Vringer

directeur, Muziekgebouw Eindhoven

Berlage Saxophone Quartet

Het Berlage Saxophone Quartet, in 2008 opgericht en genoemd naar de studentenwoning Berlage Blok in Amsterdam, bestaat uit Lars Niederstrasser, sopraansaxofoon, Peter Vigh, altsaxofoon, Kirsten Niederstrasser, tenorsaxofoon en Eva van Grinsven, baritonsaxofoon. Ze werden gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp en leden van het Alban Berg Kwartet.

De vier musici sleepten al snel meerdere prijzen in de wacht. Onder andere werden ze in 2011 laureaat bij de Deutsche Musikwettbewerb in Berlijn. Daarnaast is het kwartet  winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2013 (jury- en publieksprijs).
In 2015 ontving het Berlage Saxophone Quartet de Kersjesprijs, de meest prestigieuze Nederlandse prijs op het gebied van kamermuziek. Naar de mening van het bestuur van het Kersjes Fonds spreidt het Berlage Saxophone Quartet grote vakmanschap ten toon. ‘De vier uitstekende musici hebben zich sinds 2008 ontwikkeld tot een ensemble van het allerhoogste niveau.’

Jan Brokken

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincieen schreef onder andere De droevige kampioen, Mijn kleine waanzinen In het huis van de dichter. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd.

Programma

In het programma van deze avond werken kwartet en schrijver samen rond het thema De weg naar de vrijheid. Daarbij klinken composities van de Rus Dmitri Sjostakovitsj en de Est Arvo Pärt. De muziek bestaat vooral uit bewerkingen, gemaakt door de altsaxofonist van het Berlage-kwartet, Peter Vigh, wiens vader in 1956 vanuit Hongarije naar ons land vluchtte. Brokken vertelt intussen verhalen, bijvoorbeeld over de schrijver Dostojevski en de pianist Egorov.

Bijzonder is op deze avond het speciaal voor het Saxophone Quartet gecomponeerde stuk van de gevluchte Koerdische componist Hawar Tawfiq, die vanuit Irak uiteindelijk in Nederland terechtkwam.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief! 

Je ontvangt een mail om de inschrijving te bevestigen.