Het is al weer enige seizoenen geleden dat we een saxofoonkwartet uitnodigden. Wonderbaarlijk hoe goed muziek uit vroegere tijden zich leent voor omzetting naar vier saxofoons.

Op zaterdag 15 maart een programma met muziek gecomponeerd door alleen vrouwelijke componisten. Vrouwelijke componisten zijn in de muziekgeschiedenis amper terug te vinden. Met ‘Maestra’ legt Amstel Quartet de focus op vrouwelijke componisten en hoopt hiermee deze historische disbalans een klein beetje recht te zetten.

Maestra

“Maestra” is een viering van vrouwelijke creativiteit die lange tijd onderbelicht is gebleven in de muziekgeschiedenis. Het Amstel Quartet, bestaande uit vier getalenteerde saxofonisten, zet zich in om de historische disbalans in de muziekwereld een stukje recht te trekken door de schijnwerpers te richten op de vaak vergeten bijdragen van vrouwelijke componisten.

Het programma belooft een verrassende muzikale reis door verschillende tijdperken en stijlen:
·       Renaissance madrigalen
·       Weelderige romantische composities
·       Ritmisch minimalisme
·       Werken met invloeden uit de populaire muziek
Bekijk het programma.

Meest kleurrijke saxofoonkwartet ter wereld

Het Amstel Quartet heeft in zijn 25-jarige bestaan een nieuwe standaard gezet voor het saxofoonkwartet en het instrument volledig benut. Naast het uitvoeren van avontuurlijk repertoire, werkt Amstel Quartet veel samen met hedendaagse componisten om nieuw en innovatief werk voor saxofoonkwartet te realiseren. Bekijk een video.

Geprezen om hun expressiviteit in een breed scala aan muziekstijlen, benadrukken de uitvoeringen en opnames zowel de veelzijdigheid van de saxofoon als het unieke vermogen van dit ensemble om met het publiek te communiceren in een verscheidenheid aan muzikale talen.

Door altijd te blijven zoeken naar wat met vier saxofoons mogelijk is heeft Amstel Quartet het predicaat ‘kleurrijkste saxofoonkwartet ter wereld’ absoluut verdiend. Amstel Quartet was te horen in de mooiste concertzalen, zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Carnegie Hall in New York en het saxofoonkwartet tourde eerder door heel Europa, Groot-Brittannië, Rusland, het Midden-Oosten, China, Japan, Canada en de Verenigde Staten.

Vitaly Vatulya – sopraansaxofoon
Olivier Sliepen – altsaxofoon
Bas Apswoude – tenorsaxofoon
Harry Cherrin – baritonsaxofoon

Er zijn nog kaarten voor dit concert op 15 maart! Reserveer.

Programma Amstel Quartet

Amy Beach
Kwartet opus 89

Aftab Darvishi
Hidden Dreams

Fanny Hensel-Mendelssohn Bartholdy
Kwartet in Es Hell H277 **

Pauze

Maddalena Casulana
Madrigali

Jane O’Leary
River Run

Clara Schumann-Wieck
3 preludes en fugas opus 16

Meredith Monk
Suite

Luister anders naar het concert

Wil je meer weten over deze vrouwelijke componisten en hun werken? Lees de bijzondere details over deze componisten en hun composities. Door de informatie luister je anders naar het concert.

Amy Beach (1867-1944)
Kwartet opus 89, 1921

Amy Beach was met haar ‘Gaelic Symphony’ die in 1896 in première ging bij het Boston Symphony Orchestra, de eerste vrouwelijke Amerikaanse componist die bekend werd. Ze ontwikkelde een unieke compositorische stem die chromatische, laat-romantische harmonie naadloos combineert met invloeden uit de Amerikaanse volksmuziek. Haar ‘Quartet in One Movement’ begint met een lang, weelderig ‘Grave’-gedeelte dat echo’s heeft van zowel Wagner als Gershwin. Een lichter, sneller fuga-gedeelte volgt, waarbij de langzame thema’s uiteindelijk terugkeren over de snellere ritmes. Een terugkeer naar de ‘Grave’ brengt het stuk tot een kalm en delicaat einde.

johan christiaan bach

Aftab Darvishi (1987)
Hidden Dreams, 2018

Aftab Darvishi is een jonge, in Iran geboren componist wiens werk zich richt op de samensmelting van diverse muzikale culturen. Haar werk is gepresenteerd op verschillende prestigieuze festivals en ze heeft samengewerkt met artiesten zoals het Kronos Quartet.
‘Hidden Dream’ is geschreven voor het Stockholm Saxophone Quartet en bevat transparante muzikale texturen en tussen de saxofoons delicate modale contrapunten.

Christian Cannabich

Fanny Hensel-Mendelssohn Bartholdy (1805-1847)
Kwartet in Es Hell H277, 1834

Fanny Mendelssohn was een virtuoos pianiste en begaafd componiste. Vanwege vooroordelen tegen vrouwen werd ze gedwongen om onder naam van haar broer Felix verschillende van haar werken te publiceren. In haar vierdelige ‘Quartet in E flat major’ is een compositorische stem te horen die romantisch en lyrisch is, met een onvoorspelbaar gevoel voor vorm en structuur. Het opent met een uitgebreid somber ‘adagio ma non troppo’, inclusief een lange fugatische passage in mineur. Het stekelige speelse ‘allegretto’ dat volgt, leunt ook voortdurend naar de mineur in een uitgebreide scherzo-en-triovorm. (Deze twee delen zijn bewerkte versies van de openingsdelen van haar pianosonate.)

Samen leiden ze naar het expressieve hart van het kwartet: het ongrijpbare, zoekende ‘Romanze’, waarin Mendelssohn een droomwereld van Duitse romantiek construeert in muziek van verbazingwekkende harmonische originaliteit. Er komt wat licht in het afsluitende ‘allegro molto vivace’, dat aanvankelijk een speels escapade is. De duistere, verontrustende ondertonen van de voorgaande delen worden echter pas aan het einde verlaten, wanneer de spinnenwebben worden weggeblazen door de pure energie van de vier spelers.

František Vincenc Kramář

Maddalena Casulana (1544-1590)
Madrigali, 1570

Maddalena Casulana was een Italiaanse componist, luitist en zangeres uit de late Renaissance. Ze is in de geschiedenis van de westerse muziek de eerste vrouwelijke componist die een heel boek met haar muziek heeft laten drukken en publiceren. Dit boek was opgedragen aan haar vrouwelijke beschermvrouwe Isabella de Medici. Haar muziekstijl is contrapuntisch en chromatisch, terwijl ze de dissonante extremen van haar tijdgenoten als Gesualdo vermijdt. In de opdracht aan haar eerste boek met madrigalen schreef haar beschermvrouwe: “I want to show the world, as much as I can in this profession of music, the vain error of men that they alone possess the gifts of intellect and artistry, and that such gifts are never given to women.”

Mozart

Jane O’Leary (1946)
River Run, 2008

Jane O’Leary is een in Amerika geboren, in Ierland wonende componist wiens werk is gepresenteerd door prestigieuze ensembles en podia over de hele wereld. Riverrun is gecomponeerd voor Amstel Quartet en bestaat uit drie delen, die allemaal een verscheidenheid aan speciale technieken combineren, zoals multiphonics, tremolo’s, keyclicks en subtone playing. In Riverrun laat ze een unieke compositorische stem horen die abstracte muzikale texturen en oprechte lyriek combineert.

Mozart

Clara Schumann-Wieck (1819-1896)
3 preludes en fugas opus 16, 1845

Clara Schumann was één van de meest gerenommeerde pianisten van het romantische tijdperk en speelde de premières van veel belangrijke werken van haar echtgenoot, Robert Schumann, en hun goede vriend Johannes Brahms. Clara Schumann-Wieck was ook een bekwaam componist die solo pianomuziek, kamermuziek en liederen schreef. Haar Op. 16 preludes en fuga’s tonen emotionele diepte, waarbij ze een breed scala aan stemmingen en muzikale ideeën verkent. Van gepassioneerd en vurig tot delicaat en teder, deze stukken bieden een kijkje in de muzikale psyche van Clara Schumann-Wieck en laten haar unieke stem als componist zien.
 

Mozart

Meredith Monk (1942)
Suite, 1980/1994

Meredith Monk is een Amerikaanse componist, zangeres, regisseur, choreograaf, performer en filmmaker, die sinds de jaren 60 een breed scala aan multidisciplinaire werken heeft geproduceerd. Ze staat vooral bekend om haar innovatieve en avant-garde vocale technieken en is vaak een prominente performer in haar eigen werken. De ‘Suite’ is gebaseerd op drie stukken uit haar ‘Piano Songs’, werken voor solo- en duopiano’s. Alle drie de delen tonen haar opvallende en speelse gevoel voor ritme, melodie en harmonie, met invloeden van minimalisme en een verscheidenheid aan traditionele folkmuziek.

Mozart

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief! 

Je ontvangt een mail om de inschrijving te bevestigen.