Lavinia Meijer was negen jaar oud toen ze begon met harpspelen. Om het eens eufemistisch te zeggen: het sloeg aan. Op haar veertiende trad ze al op met symfonieorkesten in de bekende harpconcerten, en won ze prestigieuze prijzen, onder meer bij het Prinses Christina Concours. De eerste prijs van het Nederlands Harpconcours won ze zelfs twee maal, in 1997 en in 2004.

Het imago van de harp

Als Lavinia iets bereikt heeft dan is het wel de harp cool te maken. Ze veranderde het imago van het instrument door op te treden en opnamen te maken met Carel Kraayenhof, Philip Glass en Ludovico Einaudi. Vooral haar bewerkingen van de muziek van Glass baarden opzien. Het blad Luister gaf haar in 2017 een 10 voor een dubbel-cd met muziek van onder meer Glass, en schreef: ‘Lavinia Meijers spel is weergaloos. Haar vertolking van Glass’ etudes, oorspronkelijk voor piano overrompelt, en is ongelofelijk verfijnd en spannend. Waarom heeft Glass zijn etudes niet meteen voor harp geschreven?’

Lavinia als componist

Behalve met de muziek van Glass is Lavinia Meijer ook bezig met allerlei zijpaden van de klassieke muziek. Zo bevat haar nieuwst cd Are you still somewhere? ook nummers waaraan punkster Iggy Pop meewerkte. En ja, sinds enige tijd treedt zij ook op met eigen composities.

Zelf zegt ze daarover: ‘Ik ben er niet op uit om het harprepertoire aan te vullen of te vernieuwen, het is vooral een uitdrukking van een creativiteit die er al inzat sinds ik samen met mijn broer, die doedelzak speelde, eigen composities uitvoerde. Die creativiteit is door de klassieke weg die ik ben ingeslagen, waarbij je wordt opgeleid om te recreëren, een beetje op de achtergrond raakte. Ik merkte dat ik jaloers werd op singer-songwriters. Toen ik ruim zes jaar geleden met Hello stranger een stuk schreef voor nichtje Viena, werd het vuur weer aangewakkerd en ben ik onder andere voor Untitled I meer gaan componeren. Ik speel nog steeds graag muziek van anderen, maar zelf creëren is een verrijking van het eigen zijn.

Zaterdag 24 september

Het concert vangt aan om 20.15 uur en de deuren openen om 19.30 uur. Wij verheugen ons op het weerzien en het eerste concert van dit seizoen! Er is nog een beperkt aantal kaarten, reserveer! 

Programma

Voor dit concert heeft Lavinia geen vooraf vaststaand programma. Ze zal ons verrassen met werken die ze zeer kort van te voren heeft uitgezocht. Naast de muziek zal zij tijdens dit concert het publiek meenemen in haar ontwikkeling; de mogelijkheden die ze kreeg, de uitdagingen die ze tegenkwam en de keuzes die ze maakte om te komen waar ze nu is. Een herkenbaar verhaal over het begeven op onbekend terrein waarbij de passie voor het vak altijd overeind blijft.

Programma bevat o.a. 

Georg Friedrich Händel (1685-1759),
Harpconcerto in Bes gr.t., 1e deel

Phillip Glass (1937),
Metamorphosis & The Hours

Lavinia Meijer (1983),
Are you still somewhere?
DAMnation

Meijer behoort tot de musici die hun kunst uit haar parallelle universum willen bevrijden en een rol willen geven in maatschappelijke vraagstukken.

NRC I 2022

Joost Galema

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief! 

Je ontvangt een mail om de inschrijving te bevestigen.