Met Maria Milstein, violiste van Duo Milstein, hebben wij contact omdat ze met haar man de Muziekhaven in Zaandam beheert. We zijn blij de samenwerking te kunnen verdiepen met een concert van haar en haar zus Nathalia, pianiste. Het is een concert met een romantisch programma. Bekijk het programma en lees meer over de componisten.

Synergie en chemie

Als zussen die al van jongs af aan samen musiceren, hebben Maria en Nathalia een unieke muzikale band ontwikkeld die tot uiting komt in hun optredens.  Beide zussen hebben individueel grote successen behaald.

Maria Milstein won in 2018 de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor een klassiek musicus in Nederland. Maria is tevens lid van het Van Baerle Trio (andere leden: Hannes Minnaar en Gideon den Herder), waarmee ze eerder bij ons opgetreden heeft.

Nathalia Milstein werd op 20-jarige leeftijd de eerste vrouwelijke winnaar van de Dublin International Piano Competition.

Als duo spelen zij in zalen door heel Europa, waaronder het Concertgebouw, BOZAR in Brussel, Philharmonie Essen en Teatro Ristori in Verona. En… zaterdag 22 februari speelt Duo Milstein in Jisp.

Derde CD: vijf sterren

In oktober 2024 nam het duo de complete werken voor viool en piano van Franz Schubert op (Mirare). Ook deze derde CD werd met prachtige recensies overgoten, zoals in o.m. NRC (5*****), Trouw 4****  en Opus Klassiek. Ook in diverse buitenlandse bladen werd de CD zeer goed besproken. Bekijk het interview over de CD met de twee zussen. 

Er zijn nog kaarten voor dit concert op 22 februari! Reserveer.

 

Programma Duo Milstein

Schubert
Grand Duo in A

M. De Falla/Kochansky
Siete Canciones populares Espanolas

Pauze

Medtner:
Twee Canzonas en Dansen, op.43;

Grieg
Sonate in c, nr. 3, op.45

Luister anders naar het concert

Kennis over de componisten en de stukken, maken dat je anders luistert naar de muziek. Kees Hordijk heeft wederom tal van interessante weetjes en boeiende details bij elkaar gezocht. Nieuwsgierig? Lees bijzondere details over deze componisten en hun composities.

j

Onderstaande tekst is geschreven door Kees Hordijk.

Franz Schubert
Grand Duo in major

Het concert van deze avond opent met een sonate voor viool en piano van Schubert. Een sonate die hij schrijft als hij nog maar 20 jaar oud is en toch laat deze sonate al een ongelofelijk rijke klankwereld horen. Het is de eerste sonate waarin Schubert zijn eigen weg gaat. Niet langer beïnvloed door Beethoven. Het lyrische in zijn muziek begint het te winnen van het virtuoze. En dat zal steeds meer gaan gelden in de jaren daarna voor de composities van Schubert.

In deze sonate hoor je nog een prachtige afwisseling van virtuositeit en lyriek. De afzonderlijke delen vertonen allen een mix van heftigheid en liefelijkheid, ook al suggereren de titels van de delen soms iets anders. Het eerste deel begint nauwelijks hoorbaar met zachte pianoklanken als een ruisende beek, maar even verderop is het een wedloop geworden tussen piano en viool. Om dan weer terug te keren naar een lieflijk samenspel.

johan christiaan bach

Manuel de Falla
Siete concioned populares Espanolas

De Falla schreef in 1915 een aantal liederen voor sopraan en piano die allen het bijzondere karakter van een Spaanse provincie laten horen en dus heel verschillend van aard zijn. Al moet gezegd dat in alle delen de Spaanse hartstocht wel doorklinkt.

De liederen zijn beroemd geworden, misschien wel het meest door een bewerking die Paul Kochansky eraan gaf voor piano en viool. We horen in gedachten het ritmische geratel van hakken op een houten vloer en we zien het dansen van Spaanse vrouwen die met geheven armen in hun handen klappen. En ongemerkt word je ook een beetje aangestoken door dat Spaanse vuur. In de namen van de onderdelen vind je de namen van de provincies terug. Met daarin de kenmerkende sfeer van die betreffende landstreken.

Christian Cannabich

Nicolaj Medtner
Twee conazona’s met dansen 

Medtner werd geboren in Rusland, in 1880, en groeide ofschoon van Duitse afkomst in dat land op. Hij woonde er tot in het jaar van de revolutie in 1917. En verhuist dan naar Engeland. Hij voelde zich meer componist dan pianist ook al studeerde hij piano aan het Moskouse conservatorium.

Zijn muziek getuigt van een zekere diepgang. Zijn muziek zocht niet het grote publiek. Zoals hij ook de studeerkamer prefereerde boven de concertzaal. Zijn latere leven woont hij een aantal jaren in Berlijn en in Parijs maar vertrekt eind dertiger jaren naar Londen en componeert daar het meeste van zijn muziek.

Meestal is dat muziek voor piano maar vanavond kunnen we genieten van een werk van zijn hand voor piano en viool. Zijn stijl leunt aan tegen de klassieke componisten die hem voorgingen, zoals bijvoorbeeld Beethoven, Schumann en Brahms. Hij was bevriend met Sergej Rachmaninov. Ofschoon hij bij zijn leven bekend werd raakte zijn muziek na zijn dood in de vergetelheid. Terwijl zijn werk toch zo de moeite waard is. Hij overleed in 1951.

Duo Milstein speelt twee composities van zijn hand. Tweemaal een Canzona, gevolgd door een Danza. Een lied gevolgd door een dans. Beiden zijn in 1922 gecomponeerd. Wanneer je iets over deze muziek wilt zeggen dan valt op dat deze muziek in de eerste plaats modern is in de zin van 20 ste eeuws. De melodievoering is lastiger om te volgen en soms lijkt er helemaal geen melodie te zijn. Daar staat tegenover dat de sfeer en het dansende karakter van de muziek indruk maken. De beide instrumenten zijn als maar om elkaar heen aan het dansen in een lichtvoetige stijl. Na de dansende muziek van de Falla is deze muziek minstens zo fraai aan het dansen ook al is de gebezigde klankwereld inmiddels moderner geworden.

František Vincenc Kramář

Edward Grieg
Sonate in C mineur, nr. 3, opus 45

Edward Grieg hoef ik bij u niet te introduceren. Hij leefde van 1843 tot 1907 en werd in de loop van zijn leven steeds bekender. Vooral vanwege zijn karakteristieke Noorse muziek. Ook al was hij aanvankelijk meer op de Duitse muziek georiënteerd. Maar later wordt het steeds meer de eigen Noorse volksaard waaruit hij zijn inspiratie put. Vaak heeft hij de Noorse verhalen en legenden in zijn muziek verklankt.

Dit concert horen we zijn derde sonate voor piano en viool, opus 45. Hij schreef deze sonate in 1887. Het was zijn eigen favoriete sonate. Duidelijk klinkt in deze sonate zijn nationale trots en folklore door. Het is voor velen van u een bekende sonate vermoed ik. De melodievoering is bij Grieg nog duidelijk en overtuigend. Het zijn vooral hartstochtelijke klanken en met veel virtuositeit gespeeld. Wat dat betreft vereist deze sonate de meeste acrobatiek van de musici op deze avond.

Mozart

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief! 

Je ontvangt een mail om de inschrijving te bevestigen.