Het gedicht The Lady of the Lakevan Sir Walter Scott was in Schuberts tijd mateloos populair. Een dramatisch verhaal dat speelt in de eerste helft van de 16e eeuw.  Over een liefde, inclusief jaloerse medeminnaars, die opbloeit te midden van strijdende partijen, tussen Ellen en een in eerste instantie onbekende edelman, in casuKoning Jacobus V van Schotland en de Douglas-clan, en dat in een romantisch landschap van mistflarden, meren en spookachtige kastelen!

Geen wonder dat de verkoop in de eerste acht maanden na publicatie alleen in het Verenigd Koninkrijk 25.000 exemplaren bedroeg. Ongekend, voor een gedicht. Ook in het Duitse taalgebied werd dit werk spoedig verspreid en Schubert heeft zeven stukken er uit op muziek gezet, twee voor koor, en de rest voor zangstem en piano.
.
Het derde lied van Ellen, dat geen Ave Mariain de klassieke, kerkelijke betekenis is, maar een gebed van Ellen vanuit haar benarde situatie tot de Moeder Gods, is eigenlijk hete enige deel van de cyclus dat in zeer uiteenlopende bezettingen nog steeds wordt uitgevoerd.

Lisa Jacobs en The String Soloists spelen dit werk van Corelli op zaterdag 15 december 2018.

 Blijf op de hoogte!

Ontvang de nieuwsbrief

U bent aangemeld.