In de vroege meidagen van 1887 schreef Wolf het eerste deel van wat en driedelige serenade voor strijkkwartet zou moeten worden. Het schrijven van instrumentale muziek was hem niet geheel vreemd – hij had al een strijkkwartet voltooid – maar zijn hart lag bij de liederen, waarvan hij er meer dan 200 schreef.

Ook dit werk heeft een lied als basis, ‘Der Soldat I’ uit zijn reeks liederen op teksten van Joseph Eichendorff. Dat Wolf dit werk de Italiaanse Serenade noemde gaat terug op juist die Eichendorff-liederen. Een aantal liederen daarvan grijpt terug op een novelle, waarin een orkestje voorkomt, dat een ‘Italiaanse’ serenade speelt.

.

Wolf was zelf ingenomen met dit werk, maar de voltooiing stond stil, toen een week nadat dit eerste deel klaar was, zijn vader overleed. Wolf, die geestelijk nogal labiel was, kon toen geruime tijd geen noot meer uit zijn pen krijgen. Ook toen hij het vijf jaar omwerkte voor strijkorkest begon hij nog wel aan een tweede deel, maar dat bleef na enkele tientallen maten steken. We moeten het dus met dit ene deel doen, maar dat is dan ook de moeite waard!

Het Klarinet Kwintet van Lars Wouters van den Oudenwijer speelde deze serenade op zaterdag 27 oktober 2018.